Pétrus wijn is een droom van veel wijnliefhebbers in de wijnkelder te hebben liggen. De prijzen van deze wijnen gaan steeds verder omhoog. Voor een Pétrus van 2006 betaal je al snel een € 1700,- voor een fles met een mooi etiket. Natuurlijk moet wijn gedronken worden, zeker als het gaat om recente wijnen. Helaas gaan momenteel veel klassieke wijnen richting het Verre Oosten. Dit heeft helaas voor de Europese liefhebber een prijsopdrijvend effect. Het merendeel van deze wijnen wordt gedronken alsof het cola is. Het gevolg is dat deze wijnen niet meer terugkomen op de markt.
Mensen die een dergelijke wijn in de kelder hebben liggen, worden beloond voor hun geduld. Doordat de wijnen worden opgedronken, gaat de waarde van de wijnen die zij hebben liggen omhoog. Professionele wijnkopers proberen de markt in te schatten voor de komende tien jaren. Zij leggen mooie wijn in de kelder in de veronderstelling, dat de opkomende landen en een betere Europese economie, de prijzen doet stijgen.
Een Pétrus drinken in een restaurant wordt met de markt onttrekkende beweging quasi onbetaalbaar. Diverse restaurants gaan daarom steeds vaker over op het verkopen van een glas wijn in plaats van een fles.
Wie weet hoe de markt er over tien jaren uit zal zien…