rgnbg

kopen van een schutting

Geluid

Schuttingen kunnen ook van andere materialen gemaakt worden: bijvoorbeeld rieten matten. In oude woonwijken tref je vaak schuttingen aan die gemaakt zijn van betonnen platen. Vaak laten tuinliefhebbers de schutting begroeien door klimplanten, zoals klimop of clematis.

Soms wordt gedacht dat door het plaatsen van een schutting een geluidsreductie kan worden bereikt. Dit is echter alleen het geval als de schutting volledig dicht wordt uitgevoerd. Een houten of een rieten schutting heeft echter over het algemeen zoveel kieren dat er vrijwel geen geluidsreductie wordt bereikt. Verder zou, voor de reductie van bijvoorbeeld het geluid van een verderop gelegen weg, de schutting zeer hoog moeten worden. Alleen in de geluidsschaduw van de schutting wordt dan een goed hoorbare reductie bereikt. Deze geluidsschaduw is vrij kort. Dit komt door de kromming van de geluidsstralen die in een kromme baan vanaf de weg in de tuin terechtkomen.

Overigens blijkt dat de gevoelsmatige hinder door verkeersgeluid afneemt, als de verkeersdrukte aan het zicht onttrokken wordt.

Een betere oplossing voor geluidsreductie is een geluidsscherm dicht bij de bron.

Schutting

Een schutting is een erfafscheiding, meestal gemaakt van hout. In het algemeen onttrekt een schutting datgene wat erachter ligt aan het oog, iets wat nieuwsgierigheid wekt bij sommige voorbijgangers. Die kijken dan ook “over de schutting”, of proberen door een gat iets op te vangen van wat zich aan de andere kant ervan afspeelt. Als de erfafscheiding doorzichtig is dan is er meestal sprake van een hek.

 

Sinds 1 januari 2003 gelden in Nederland landelijke voorwaarden voor bouwvergunningsvrij plaatsen van schuttingen. Kijk voor meer informatie ook hier.

 

Comments are closed.