Er worden heel wat technieken aangewend om een website hoger te laten ranken in Google. Dat gaat van white hat over grey hat tot black hat. Van veilig en geen risico tot gevaarlijk en veel risico om een penalty aan je broek te krijgen. Sommigen zetten artikel marketing in de grijze zone. Is dat ook zo?
Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Article_marketing) omschrijft artikel marketing als volgt: “Article marketing is a type of advertising in which businesses write short articles related to their respective industry. These articles are made available for distribution and publication in the marketplace. Each article has a bio box and byline (collectively known as the resource box) that include references and contact information for the author’s business. Well-written content articles released for free distribution have the potential to increase the business credibility within its market. Also it helps in attracting new clients. These articles are often syndicated by other websites, and published on multiple websites.”
Er is al veel en lang gediscussieerd over de SEO waarde van artikel marketing evenals de verschillende praktijken die bij artikel marketing aan bod komen, zoals het veelvuldig herpubliceren van content (door “spinning” technieken toe te passen op 1 artikel krijgt men verschillende versies die men verspreidt om het duplicate content probleem te omzeilen). Die discussie zal natuurlijk nog een hele tijd doorgaan, want niemand weet precies hoe het Google algoritme ermee omspringt.
Laten we ervan uitgaan dat je geen professionele linkbuilder bent, maar toch wil je je website hoger zien ranken. Misschien heb je wel een webshop en verkoop je gespecialiseerde producten. Dingen waar mensen eerst info over opzoeken vooraleer tot de koop over te gaan. Stel dat je je site zelf goed hebt geoptimaliseerd, dus on-site is alles in orde. De volgende stap is dus het creëren van one way links en je business onder de aandacht van zoveel mogelijk potentiële kopers te brengen.
Artikel marketing is geen mirakeloplossing. Als je de techniek toepast op verschillende sites, is het best mogelijk dat je zeer uiteenlopende resultaten krijgt. Maar we gaan het toch niet meteen afschrijven.
Als je het moet opnemen tegen gevestigde merknamen of het gaat om uiterst competitieve zoekwoorden, dan kan een continue stroom van nieuwe, on topic content het verkeer naar je site sterk doen toenemen. Een studie heeft aanetoond dat een bezoeker die op een website terechtkomt via doorklikken in een artikel, meer pagina’s bekijkt en langer op de site blijft. Dus, goede off-page content kan zeker kwalitatieve bezoekers aantrekken.
En hoe zit het dan met de verkoop? Persoonlijk zie ik de artikels niet meteen als een verkoopskanaal. In de eerste plaats is het de bedoeling om constant bezoekers naar je site te leiden. Zeg maar het verkoopsproces inleiden. Er zijn dan andere middelen voorhanden om van de geïnteresseerde bezoeker een trouwe bezoeker te maken. Wil je toch ook de onmiddellijke verkoopkansen doen toenemen, dan schrijf je best artikels rond de zogenaamde longtail zoekwoorden.
Hoe zit het nu met het SEO effect van artikel marketing? Wel, ik vind dat je dat niet moet verwaarlozen en zeker niet moet onderschatten. Regelmatig artikels publiceren met telkens een link naar je site helpt wel degelijk om een betere ranking in Google te versieren.
Maar hier wringt het schoentje ook. Want het publiceren van 1 of enkele artikels gaat je website niet meteen doen omhoog schieten in de zoekmachines. En dan komt content spinning weer om de hoek kijken. Het is makkelijker om 1 artikel enkele keren te herschrijven dan een nieuwe kwalitatieve tekst te produceren. Maar je kan je afvragen wat de waarde is voor de lezer. Stel dat je meerdere spun artikels in de top 10 hebt voor eenzelfde zoekterm, wat gaat de lezer daarvan vinden als die telkens hetzelfde leest en… opnieuw op jouw website belandt. Het gaat alvast geen goede indruk geven. En dat is nu precies wat we met het publiceren van artikels wel willen bereiken, namelijk een hoge mate van vertrouwen creëren bij de lezer zodat die een reden heeft om je website opnieuw en opnieuw te bezoeken.
De opdracht en het besluit is dus overduidelijk. Ja, schrijf heel frequent artikels. Nee, doe niet mee aan content spinning, maar produceer originele content.
Bron: Artikel marketing