rgnbg

Angst en onzekerheid

Angst en onzekerheid mogen worden gezien. Wat vaak het grootste probleem is in het leven van mijn cliënten is dat ze zo’n hekel hebben aan een deel van zichzelf. En die irritatie is zo groot dat ze heel veel energie stoppen in het omzeilen van dat deel. Dat deel gaat altijd over onzekerheid, weinig zelfvertrouwen, onhandigheid, gebrek aan assertiviteit, klein voelen en zo verder. Het gaat dus om angst. Angst er niet te mogen zijn, angst minderwaardig te zijn.

Zelfacceptatie

Vaak lukt het nog wel om iemand anders, bij wie ze ook die onzekerheid en onhandigheid opmerken, toch aardig te vinden of ‘normaal’, maar dat zij dit zelf hebben is onacceptabel. Wat kunnen mensen streng zijn tegen zichzelf. Het omzeilen, waar clienten veel moeite voor doen, krijgt meestal de vorm van anderen helpen, hard werken voor een ander, zichzelf opblazen en krachtig voordoen of veel in het hoofd proberen te redeneren.

En vaak is het ook een combinatie van deze bewegingen. Bij mij in de praktijk is het verlangen naar een toverstokje dat die angst wegjaagt groot en heel begrijpelijk. De therapie start met verbinding. Ik maak contact met het omzeilen en na verloop van tijd, als het vertrouwen groeit, mag ik ook dat andere deel gaan zien. Een ontroerend moment…

Psychotherapie Steenbeek | Voor psychische hulp Den Bosch

Comments are closed.