rgnbg

risotto recepten

Deze risotto is heel lekker met gepureerde spinazie en geitenkaas plus pijnboompitjes. Het recept is oorspronkelijk van Jamie Oliver met alleen geitenkaas, maar een vier kazen-mengsel is natuurlijk ook lekker. Op de foto zijn er nog sperzieboontjes aan toegevoegd en leuke sinaasappelsliertjes, maar dat is meer voor de mooi.
Ingrediënten voor 5 personen:
– 500 gram risottorijst
– 1,5 liter groentenbouillon (van 2 blokjes)
– 1 grote ui
– 5 stengels bleekselderij
– 150 ml droge witte wijn
– 2 teentjes knoflook
– Nootmuskaatpoeder, of een snuf vers geraspte van een hele nootmuskaat
– 300 gram gewassen spinazie
– 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
– 200 gram zachte geitenkaas
– halve citroen
– 50 gram geroosterde pijnboompitten
– olijfolie
– beetje boter
– Versgemalen peper en zoutBenodigdheden:
– staafmixer
– Flinke hapjespan of braadpanBereiden:
1. Snipper de ui en hak de bleekselderij en de knoflook fijn. Rooster de pijnboompitten.
2. Breng 1,5 liter water aan de kook en los hierin de bouillonblokjes op.
3. Verhit wat olie in een pan en laat hierin de spinazie slinken. Breng de spinazie op smaak met de knoflook, nootmuskaat en peper & zout. Haal de spinazie van het vuur en pureer deze tot een groene massa. De gepureerde spinazie heb je pas aan het eind weer nodig.
4. Verhit wat olie en een beetje boter in een hapjespan of braadpan en fruit hierin de uien en bleekselderij op laag vuur gedurende 10 minuten. De groenten mogen niet bruin worden! Bakken ze aan; voeg extra boter toe.
5. Voeg de risottorijst toe aan het groentenmengsel. Bak het 2 minuutjes op middelhoog tot hoog vuur tot de korrels glazig worden, eventueel met een scheutje olijfolie erbij tegen aanbakken.
6. Voeg nu in één keer de wijn toe. Laat verdampen en roer goed.
7. Voeg nu per 2 soeplepels de bouillon toe. Wacht iedere keer tot het voorgaande vocht grotendeels verdampt is voordat je nieuwe bouillon toevoegt. Het vuur is nu middelhoog; het vocht moet zachtjes pruttelen. Vergeet niet te roeren.
8. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijst bijna klaar is (proef om hierachter te komen).
9. Roer nu de gepureerde spinazie door de risotto, samen met de Parmezaanse kaas en de helft van de geitenkaas. Roer alles goed door elkaar tot de kaas gesmolten is.
10. Breng de risotto op smaak met citroensap en eventueel peper en zout.
11. Serveer de risotto met de andere helft van de geitenkaas erover gekruimeld, en de pijnboompitten.

 30

 

 Emma Nissen op 10 maart 2010 om 11:41
Lekker met blauwe kaas, veel verse peterselie en pijnboompitten. Vind het recept hierboven overigens ook heel inspirerend; ga ik maken! 30

 

 

 

meer info vind u op www.risottomaken.nl

Comments are closed.