rgnbg

Vloerverwarming – een goede keuze?

Vloerverwarming is misschien wel de ideale verwarming. Het is comfortabel, efficiënt, onopvallend, stil, en blaast geen stof en allergenen rond zoals warme lucht systemen doen. In plaats van de kamer sterk te verwarmen in de hoop dat de warmte niet te snel gaat stijgen, komt bij vloerverwarming de warmte van beneden. Het resultaat is een meer gelijkmatige totale warmte die alles verwarmt in de kamer, met inbegrip van oppervlakken, meubilair, en, belangrijker nog, uzelf. Stralingswarmte is vergelijkbaar met de warmte die je voelt als je voor een raam staat op een zonnige koude dag. Je gezicht voelt warm, maar de zon moet niet de buitenlucht verwarmen om je dat gevoel te geven.

Voor de goede orde, vloerverwarming bestaat al eeuwen, vanaf de oude Turkse systemen en Romeinse baden, tot Frank Lloyd Wright’s versie van meer moderne Japanse voorbeelden. En terwijl de beslissing om stralingsverwarming te gebruiken moest genomen worden voor de start van de bouw, hedendaagse innovaties maken het haalbaar voor bestaande woningen.

Elektrische systemen hebben vaak een aanvullende functie, niet bedoeld als enige warmtebron voor een kamer. De kabels, die vaak vooraf bevestigd zijn aan matten voor installatiegemak, zijn geïnstalleerd op de ondervloer in een bed van dunne mortel. Keramiek of stenen tegels zijn populaire keuzes voor een vloer. Er zijn ook elektrische vloerverwarming pads die onder laminaat en andere zwevende vloeren worden geïnstalleerd, zoals hardhout. Een fabrikant, Thermosoft, maakt pads die 31 BTU per vierkante meter produceren. De installatie is eenvoudig. Je rolt ze gewoon uit, kleeft ze op hun plaats, bedek met een zwevende vloer en maak de elektrische aansluitingen. Geen mortel vereist.

Comments are closed.