rgnbg

Hydrotherapie in de Jacuzzi

Hydrotherapie kan voor mensen met pijn in spieren en gewrichten een positieve uitwerking hebben. Veel van onze cliënten die bijvoorbeeld fibromyalgie, artrose of chronische pijn hebben, geven aan dat zij minder pijnklachten hebben dankzij hydrotherapie.

Met deze therapievorm doet u oefeningen in een bad met warm water of een Jacuzzi. U leert uw gewrichten en spieren op de juiste manier te bewegen waardoor pijnverminderdering plaats vindt. In het water van het bad of bubbelbad kunt u meer oefeningen doen zonder verergering van klachten dan dat u buiten het water kunt.

Hydrotherapie kan bijvoorbeeld ook worden ingezet bij een gebroken been, een nieuwe knie of heup. Door de opwaartse druk van het water neemt de belasting op het been af. Het voordeel hiervan is dat u uw looptechniek kunt oefenen zonder dat u uw been of gewrichten overbelast.

Hydrotherapie is een eeuwenoude manier om klachten te verlichten. Reeds in de oude beschavingen van de Grieken, de Romeinen en de Egyptenaren werd hydrotherapie toegepast. Het was algemeen bekend dat de warmwaterbaden een positief effect op de gezondheid konden hebben. De eerste man die zijn beroep maakte van de hydrotherapie was Vincent Priessnitz. Hij begon op professionele basis in 1829, en werd er beroemd mee. Hij kreeg klanten uit allerlei landen, een zeer verdienstelijke prestatie in die tijd.

Waar ligt de heilzame werking van hydrotherapie? Het maakt gebruik van de effecten van verschillende temperaturen en druk op het lichaam. De huid registreert de prikkels die binnenkomen en leidt ze door naar de hersenen waar ze worden verwerkt. Als antwoord op de prikkels uit de huid stimuleren de hersenen het immuunsysteem, de bloedsomloop en het verteringsstelsel, verminderen ze de productie van stresshormonen en de gevoeligheid voor pijn.

Wat betreft de temperatuur kan gebruik worden gemaakt van warme en koude stromen. Warmte geeft rust, het kalmeert de spieren. Koude daarentegen activeert het lichaam. Met de druk die het water uitoefent op het lichaam kan eindeloos worden gevarieerd, afhankelijk van de klachten van de patiënt. In het water ervaren mensen een soort verlossing van de zwaartekracht: in water kan men als het ware zweven. Op deze manier kunnen spiergroepen welke klachten veroorzaken worden verlicht, en kunnen er op een relatief veilige manier oefeningen worden verricht met de spiergroep, teneinde deze losser te maken. Door te werken met waterdruk op het lichaam kan een vorm van massage worden gegeven. Een Jacuzzi kopen of bubbelbad biedt naast plezier en ontspanning dus ook voordelen voor de gezondheid.

Comments are closed.