rgnbg

Een fotoboek maken als schoolopdracht

Met de tegenwoordig lage prijzen van fotoboeken is het een goede optie om leerlingen in het kader van zelfstandigheid en creatieve ontwikkeling een fotoboek te laten maken. Neem de leeftijdsgroep 14-16 jaar en geef ze verantwoordelijkheid en vrijheid. Een voorbeeld van een leuk project is om kinderen mee te nemen naar een stad, bijvoorbeeld Amsterdam. Zeg ze hun digitale camera of telefoon toestel mee te nemen en foto’s te maken. Vertel er duidelijk bij dat jullie een fotoboek gaan maken met deze foto’s. Je kunt ervoor kiezen om individueel, in project groepen of klassikaal te werken.

Vaak zijn project groepen ideaal, leerlingen moeten dan onderhandelen over de foto’s die zij gaan gebruiken. Klassikaal een fotoboek maken is vooral leuk voor groep 8 als afscheidscadeau en herinnering aan hun basisschool tijd. Veel vaardigheden worden getraind bij het maken van een fotoboek. Kinderen leren onderhandelen, overeenkomsten bereiken en omgaan met nieuwe computerprogramma’s. Doordat de software vrij eenvoudig is kunnen de kinderen het fotoboek zelfstandig maken.

Belangrijk is het om bij een dergelijke opdracht wel de hoeveelheid foto’s of pagina’s vast te stellen en dit te controleren voordat de bestelling wordt geplaatst. Je wilt natuurlijk niet dat je ineens een rekening krijgt die buiten proporties is. Klinkt dit leuk? Ga dan snel fotoboek maken met je klas.

Comments are closed.