rgnbg

Een eigen onderneming starten

Je hebt net besloten om als ZZP’er aan de slag te gaan. Maar, wat nu? Er komt zo veel kijken bij het tarten van een bedrijf, dat je soms even niet meer weet waar je het zoeken moet. Er zijn een hoop zaken die je moet regelen alvorens je onderneming officieel bestaat. Dit artikel behandelt de belangrijkste stappen die je doorloopt wanneer je bezig bent met de opstart van een eigen onderneming. Dit artikel jou hopelijk door de opstartperiode helpen!

 

Als allereerste is het zaak om een ondernemersplan te schrijven. Met het schrijven van zo’n plan krijg je ook voor jezelf een steeds concreter beeld van hoe jouw onderneming er uiteindelijk uit moet gaan zien. Dit plan geeft jou inzicht in wat de mogelijkheden voor jouw bedrijf kunnen zijn in de toekomst. Je beschrijft jezelf, je bedrijf en kiest een rechtsvorm. Met zo’n plan kun je bijvoorbeeld op bedrijven of mensen afstappen om te vragen of zij in je willen investeren. Wanneer zij jouw plannen concreet op papier zien, kunnen ze bedenken of ze hier potentie in zien.

 

Elk bedrijf heeft zijn eigen rechtsvorm. Deze rechtsvorm bepaalt jouw aansprakelijkheid en welke belastingen je moet gaan betalen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een besloten vennootschap of een eenmanszaak. Wanneer je hier zelf niet veel verstand van hebt, kun je je je het beste goed laten voorlichten door iemand die hier veel vanaf weet. Een van de belangrijkste dingen wanneer je een eigen bedrijf hebt, is dat je administratie op orde is. Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar ook nog eens wettelijk verplicht. Wanneer er andere mensen voor jou werken kun je bijvoorbeeld online salarisadministratie bijhouden. Op deze manier houd je gemakkelijk overzicht over wie er wanneer heeft gewerkt. Kijk voor meer informatie over deze zaken eens op de website van het CBBS.

Comments are closed.