rgnbg

De diversiteit in bevestigingsmaterialen

De echte vakbekwame klussers onder ons werken vast wel eens met bevestigingsmateriaal zoals bouten. De ander daar in tegen heeft geen idee wanneer hij welk soort bevestigingsmateriaal nodig heeft en welke toegevoegde waarde het überhaupt met zich mee neemt. Om de wat minder ervaren klusser een hand toe te rijken zal ik jullie kort mee nemen welke bevestigingsmaterialen er zijn.

Als het je doel is om verschillende oppervlakken aan elkaar te bevestigen adviseer ik het gebruik van bouten. De eerste stap die je maakt is het voorboren. Dit is een gat boren waar je de bout in bevestigen kan. Door vervolgens een moer op de bout te draaien zorg je ervoor dat de bevestiging duidelijk vast zit.

Maar zelfs bij bouten is het makkelijker gezegd dan gedaan. De diversiteit in bouten is oneindig. Je hebt verschillende soorten materialen voor verschillende soorten omstandigheden, verschillende maten en een verschillende coating die ieder weer een ander voordeel met zich mee neemt. Om maar is een voorbeeld te noemen zijn er slotbouten. Deze is bedoeld om hout en staal op elkaar te bevestigen. Door de gebolde kop die je vast zet in het hout zorg je ervoor dat de materialen sterk met elkaar verbonden worden. Hiernaast heb je ook ploegbouten. Bij deze bout valt de kop weg en creëer je een vlak oppervlak dat een strakke uitstraling heeft. Nu hebben we het eigenlijk alleen nog maar over bouten gehad. Moet je nagaan hoeveel verschillende soorten bevestigingsmaterialen er zijn. Spijkers, schroeven of nietten alles is mogelijk. De kwaliteit van deze producten verschilt ook nog. Maar zoals eerder gezegd bestaat er een correlatie tussen het soort materiaal en de soort bevestiging. Op het moment dat je een verkeerde bout of schroef gebruikt gaat dit ten koste van de kwaliteit. Op het moment dat je de tijd vrij maakt om bezig te zijn met een project wil je het graag goed doen. Vraag hierom aan een specialist wat de beste keus is voor jou.

Comments are closed.