rgnbg

Tips voor een gezonde relatie

Hier zijn tien tips voor een gezonde relatie en een aantal manieren om je relaties gezonder te maken.

Een gezonde relatie brengt een hoop geluk en gezondheid met zich mee. Uit studie blijkt dat mensen met gezonde relatie(s) minder stress hebben en een stuk gelukkiger zijn. Er zijn een aantal eenvoudige manieren om relaties gezond te krijgen, ook al is iedere relatie anders… met je ouders, broers en zussen, vrienden en partner. Hier zijn tien tips voor een gezonde relatie!

 

1. Houdt je verwachtingen realistisch. We kunnen niet van iemand verwachten dat hij of zij alles kan zijn wat je graag zou willen. Soms zullen mensen ons teleurstellen,  het is geven en nemen. Een gezonde relatie betekent het accepteren van mensen zoals ze zijn en ze niet proberen te veranderen!

 

2. Praten met elkaar. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: communicatie is essentieel in een gezonde relatie! Dit houdt dus in dat je:

– De tijd voor diegene neemt
– Echt luistert en niet onderbreken
– Actief luisteren
– Stel vragen. Als je zeker wilt zijn dat je begrepen hebt wat ze zeggen, vat het verhaal dan even samen.

Deel gevoelens en informatie. Het is bewezen dat het delen van gevoelens en informatie helpen in het verbeteren van een relatie. Probeer zo af en toe te vertellen hoe je over iets voelt, als je het allemaal in één keer uit komt van het overweldigend overkomen en soms teveel zijn.

 

3. Wees flexibel. De meesten van ons houden niet van verandering, er zijn bepaalde situaties of manier die we graag zo willen houden. Het is natuurlijk om soms onzeker te voelen, verdrietig of zelfs boos, Een gezonde relatie betekend ook verandering en groei, soms moet je dit dus toestaan​​!

 

4. Zorg voor jezelf. Je hoopt natuurlijk dat andere mensen jou ook mogen. Maar vergeet niet om soms ook voor jezelf eerste te kiezen. In een gezonde relatie moet het wel wederzijds zijn!

 

5. Betrouwbaar zijn. Als je afspraken met iemand maakt, volg ze dan door. Als je een deadline voor een opdracht hebt, hou je er dan aan. Heb jij de verantwoordelijkheid voor iets, eis het dan op. Een gezonde relatie betekend ook betrouwbaar zijn!

 

6. Eerlijke strijd. In de meeste relaties ontstaat er ook conflicten. Vaak alleen omdat je het niet eens bent over iets, Het hoeft niet te betekenen dat jullie elkaar niet langer mogen. Als je een probleem hebt:

  • Spreek een tijd af om erover te praten. Een moeilijk of zwaar gesprek houden als je moe of boos bent is geen goed idee. Vraag: ‘Wanneer wil je erover praten wat je dwars zit?’ Een gezonde relatie is gebaseerd op respect en elkaar de ruimte geven.
  • Bekritiseer niet. Val het probleem aan, en niet de persoon. Open gevoelige gesprekken met “Ik” verklaringen; praten over hoe je worstelt met bepaalde problemen. Gebruik geen “Jij/jou” verklaringen; beschuldig niet je partner voor je eigen gedachten en gevoelens. Een gezonde relatie neem je elkaar niet kwalijk.
  • Ga er niet vanuit dat je weet hoe iemand zich voelt. Laat anderen voor zichzelf spreken. In een gezonde relatie heeft iedereen het recht om zichzelf te verklaren.
  • Dwaal niet af van de oorzaak van de discussie. Gebruik het niet als een gelegenheid om alles eruit te gooien wat je allemaal dwars zit. In een gezonde relatie worden huidige discussie niet gevoed door issues uit het verleden.
  • Het spijt me zeggen als je weet dat je fout zat. Een gezonde relatie is ook kunnen toegeven dat je fout zat.
  • Ga niet uit van dingen. Wanneer we iemand een langere tijd kennen, is het makkelijk om te denken dat we weten wat diegene denkt of voelt. Maar we kunnen de spijker volledig mis slaan! In een gezonde relatie vraag je dingen na.
  • Vraag om hulp als je het nodig hebt. Praat met iemand die kan helpen als je er zelf niet uit komt. Vraag bijvoorbeeld om hulp bij een therapeut, een leraar, vrienden of zelfs je ouders. In een gezonde relatie moet je niet bang zijn om hulp te vragen.
  • Wees bereid om compromis te sluiten of het niet eens te zijn over sommige dingen. Een gezonde relatie is niet perfect, het bestaat uit geven en nemen.
  • Blijf niet met een haatgevoel zitten. Je hoeft niet alles te aanvaarden, maar die gevoelens van haat vasthouden is een verspilling van energie. Hoe meer we de positieve kanten van mensen inzien, des de beter en gezonder onze relatie zal zijn. Een gezonde relatie is het niet vasthouden aan pijn en misverstanden uit het verleden.
  • Iedereen moet een winnaar zijn. Een relaties waarbij je winnaars en verliezers hebt duren niet lang.  In een gezonde relatie zoek je gezamenlijk naar antwoorden om de problemen samen op te lossen.
  • Je kunt een relatie beeindigen. De keuze om een relatie te verlaten heb je. Loyaliteit is een belangrijk onderdeel in een goede relatie. Maar een gezonde relatie is niet constant maar hopen op een betere toekomst.

 

7. Toon warmte en liefde. Onderzoek heeft getoond dat het laten zien dat we andere waarderen zeer gewaardeerd word door meeste mensen in hun relaties. Een gezonde relatie is het tonen van je emotionele warmte!

 

8. Houd je leven in balans. Andere mensen helpen ons leven aangenamer te maken, maar ze kunnen dat gevoel van tevredenheid in ons niet creëren. Alleen jij kan je leven hiermee vullen. Gebruik je tijd om nieuwe dingen uit te proberen; clubs, vrijwilligerswerk, lezingen, projecten etc. Er zullen zich meer mogelijkheden ontstaan om meer mensen te ontmoeten en samen ervaringen te delen. Een gezonde relatie moet niet afhankelijk zijn!

 

9. Het is een proces. Soms lijkt het alsof iedereen zo zelfverzekerd is. Maar eigenlijk voelen zij zich net als dat jij je voelt, ook zij vragen zichzelf af hoe ze een gezonde relatie kunnen hebben. Het kost nou eenmaal tijd om mensen te ontmoeten en te leren kennen. Spreek iemand af en toe aan, lach, praat met andere en blijf het proberen. Een gezonde relatie kan je leren door te blijven oefenen.

 

10. Wees jezelf! Het is veel makkelijker en leuker om jezelf te zijn, in plaats van je voor te doen als iemand anders. Vroeg of laat komt de waarheid naar boven. Gezonde relaties bestaan uit echte mensen.

Als je er nog niet helemaal klaar voor bent om één-op-één therapiesessies aan te gaan, zijn er wat zelfhulp methodes beschikbaar die zich richten op het herstellen van relaties en huwelijken. Zie meer op onze zelfhulppagina: Zelfhulp bij Relatieproblemen.

Comments are closed.