rgnbg

Hindernismateriaal gebruiken bij springwedstrijden

Springen, een discipline in de paardensport waarbij de combinatie van paard en ruiter een parcours moet af leggen binnen een bepaalde tijd. Op dit parcours is verschillend hindernismateriaal aangebracht.

Deze springwedstrijden vinden zowel plaats in de open lucht als in, al dan niet speciaal voor deze gelegenheid gebouwde, hallen. Het parcours is voorzien van hindernissen waarvan de vorm, breedte en hoogte verschillen. Op deze manier is de moeilijkheidsgraad voor paard en ruiter te varieren. Afhankelijk van de soort wedstrijd varieert ook de soort hindernis. Vaak is het zo dat verscheidene sprongen tot één hindernis gecombineerd zijn zodat het aantal hindernissen lager ligt dan het aantal sprongen. De waardering voor deze sprongen gebeurt door middel van strafpunten voor tijd en springfouten. De bedoeling is dus om het parcours zo goed en snel mogelijk af te leggen.

De geschiedenis van hindernismateriaal bij springwedstrijden

Hoewel de paardensport ook in de oudheid al sterk ontwikkeld was zijn er geen aanwijzingen dat men parcouren met hindermateriaal en springwedstrijden kende zoals men die nu kent. Pas vanaf de 18e/19e eeuw vormde zich langzaam een springstijl zoals men die ook nu kent. Aanvankelijk werd niet de juiste techniek gebruikt voor het springen. Zo ging met ver naar achteren zitten omdat men dacht dat de achterbenen van het paard sterker waren. Helaas had dit slechte prestaties en gevaarlijke valpartijen tot gevolg.

Rond 1900 ontwikkelde de Italiaanse ritmeester Frederico Caprilli een nieuwe methode waarbij men zich aanpaste aan de bewegingen van het paard en de de ruiter hoge op het paard zat. Dit werd de nieuwe en veelgebruikte springstijl.

De soorten hindernismateriaal

Hindernismateriaal bestaat in veel verschillende soorten. De eenvoudigste vorm bestaat uit twee staanders en een aantal balken. Eventueel kunnen deze hindernissen uitgebreid worden met meerdere staanders of een waterpartij. Afhankelijk van het parcours maakt men gebruik van twee soorten hindernissen, de hoogtesprongen en de breedtesprongen.

Ook hindernismateriaal kopen? Nedlantic verkoopt hindernismateriaal en andere paardenbenodigdheden voor lage prijzen!

Comments are closed.