rgnbg

Een overzicht van mogelijke vochtproblemen

Schimmelvorming

We starten met 1 van de meest voorkomende gevolgen van vochtproblemen. Als eerste heb je de welbekende schimmelplekken. Schimmel in huis is natuurlijk zeer vervelend. Schimmelvlekken verraden bovendien direct vochtproblemen, door welke oorzaak dan ook. Het is misschien het enige voordeel van deze vorm.

 

Lekkage in leiding of dak

Lekkage is natuurlijk ook erg vervelend. Dit kan zijn via daken, goten en leidingen. Vooral platte daken moeten goed in de gaten worden gehouden. Hier blijft vaak regenwater aanwezig en een kleine lekkage kan snel ontstaan bij slecht onderhoud.

 

Opstijgend vocht

Nog een enorme klassieker, maar ook opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem. Het betreft hier meestal vocht dat via de muren omhoog komt. Het onderste deel van een muur moet eigenlijk uit hardere en dichte steen gemaakt zijn om het opstijgend vocht tegen te gaan. Deze laatste techniek past men steeds vaker toe bij nieuwbouw.
Kieren tussen kozijnen en metselwerk zijn ook verraderlijk. Als deze ernstig beschadigd zijn, kun je maar beter herstelwerk laten uitvoeren door een vakman. Misschien dat deze vakman ook andere tips heeft die je kunt gebruiken bij de vochtbestrijding.

Oorzaken van vocht

Bij oudere huizen en soms ook nieuwe huizen zie je stopverf dat behoorlijk is verouderd. Doordat de stopverf is verrot of af is gebrokkeld ontstaat er vocht. Bij regen en zeker wanneer er een harde wind op het glas staat, werkt het water zich naar binnen en kan er vocht in het raam ontstaan. Bovendien kan men te maken krijgen met houtrot en dan ben je verder van huis. Houtrot betekent doorgaans een totale verwoesting van het kozijn als er niet kordaat wordt opgetreden.

Je kan ook een vochtige vloer hebben. Het vocht is hierbij vaak afkomstig van opduwend grondwater. Dit is erg vervelend, want je vloerbedekking, laminaat of parket worden hierdoor verwoest. Vaak is een vochtige vloer te wijten aan een gebrek aan isolatie onder de vloer of onder de begane grondvloeren. Het is dus belangrijk om eerst een gedegen isolatievloer neer te leggen, alvorens je bijvoorbeeld begint met het leggen van een laminaatvloer.
Een vochtige kelder kan je dan weer laten ‘inkuipen’, zodat grondvocht geen kans naar het gelijkvloers krijgt.

Comments are closed.