rgnbg

Een auto en de kosten

Auto rijden is voor veel mensen een noodzakelijk iets of zelfs een noodzakelijk kwaad, waar veel kosten aan verbonden zitten. Ten eerste moet je de auto zelf aanschaffen en dit kan behoorlijk prijzig zijn. Je hebt hierbij verschillende keuzes. Je kunt een jonge auto kopen of zelfs een nieuwe, maar dan weet je dat je veel geld kwijt bent voor de aanschaf. Een voordeel zou kunnen zijn (en dat is het hopelijk dan ook) dat je minder geld kwijt bent aan reparatiekosten. Met een nieuwe auto zit je sowieso drie jaar lang niet met de kosten voor de APK keuring van de auto. Je bespaart geld qua aankoop als je een oudere auto koopt. Maar bij een oudere auto heb je ook eerder kans op gebreken en kan het zo zijn dat je veel kosten hebt aan de reparatie van de auto.

Als je zelfstandige bent of je werkt bij een bedrijf dan kun je misschien ook overwegen een leaseauto te nemen. Maar ondanks wat veel mensen denken heb je ook hier kosten aan. Het bedrijf waar je werkt stelt een leaseauto niet altijd gratis beschikbaar en kan je vragen om een bijdrage in de kosten. Dat kan oplopen tot een paar honderd euro in de maand. Vaak is dit natuurlijk wel voordeliger dan het aanschaffen van een nieuwe auto, dus die kosten zijn is verhouding niet heel erg. Maar wel zijn er nog meer kosten die verbonden zijn aan een leaseauto. Zo zit je ook met de leaseauto bijtelling die ook een jaarlijkse kostenpost oplevert. Je moet dan namelijk een percentage bij je inkomen optellen en betaalt dus via de belasting voor een leaseauto. Het percentage is afhankelijk van de co2-uitstoot van de auto. Des te vervuilender de auto des te hoger het percentage van de bijtelling.

Hoe dan ook, een auto kost altijd geld. Vooral als je dan ook nog rekening moet houden met de wegenbelasting en de verzekering.

Comments are closed.