rgnbg

5 tips om betere foto’s met uw smartphone camera te maken

5 tips voor betere foto met smartphone

Smartphones camera’s worden steeds beter en beter. Er was een tijd dat het enige wat je eruit kon krijgen korrelig, onscherp, kleurloos, of zelfs alle drie van de bovenstaande was. Echter, de camera’s van onder andere de iPhone 5S, de Galaxy S4 en Nokia’s Lumia 1020 bieden dezer dagen een aantal zeer indrukwekkende mogelijkheden op het gebied van mobiele fotografie.

Natuurlijk zijn zelfs deze modellen niet opgewassen tegen de moderne digitale camera’s en heeft niet elke smartphone camera zulke grote sprongen gemaakt. Maar welke telefoon u ook gebruikt om foto’s te schieten, hieronder zult u enkele eenvoudige tips vinden om u te helpen de best mogelijke resultaten uit uw mobiel te halen.

1. Schieten op hoge kwaliteit

Veel digitale camera’s zijn standaard niet ingesteld om te schieten in hoge kwaliteit mode, en dit kan ook het geval zijn met smartphones. Ga naar je camera-instellingen en controleer of je schiet op maximale resolutie en of de beeldkwaliteit is ingesteld op de hoogste stand.

2. De kans op onscherpte verminderen

Onscherpe beelden zijn vaak het resultaat van lange sluitertijden. Hoe langer de sluiter open is, hoe langer de sensor wordt blootgesteld en zelfs de meeste vaste handen onscherpe foto’s niet kunnen voorkomen. Een aantal van de betere telefooncamera’s zoals de Nokia Lumia 1020 heeft een beeldstabilisatiefunctie om dit tegen te gaan.

Maar zelfs zonder beeldstabilisatie zijn er twee manieren om de kans op een onscherpe foto te verlagen. De eerste is om te schieten in een goed verlichte omgeving (met of zonder behulp van de flitser). Hoe meer licht je hebt, hoe minder tijd je hebt om de beeldsensor bloot te stellen. Hierdoor zal de hoeveelheid beweging die de sensor ervaart afnemen. (Dit is de reden waarom de foto’s die u buiten neemt meestal scherp zijn). Een andere manier om onscherpte te verminderen is door de camera op iets stabiels als een richel of een tafel te plaatsen, of je kunt zelfs proberen een statief te improviseren.

iPhone-+-Tripod-

Scherpe foto smartphone

3. Schakel de digitale zoom uit

Alleen echte optische zoom brengt je dichter bij je onderwerp, en ik heb nog nooit een mobiele telefoon gezien met optische zoom. Digitale zoom zal u waarschijnlijk het gevoel geven dichter bij je onderwerp te staan, maar het enige wat die functie eigenlijk doet is het verkleinen van de resolutie en het vergroten van het beeld. Je bent beter af met het schieten van de foto op volledige resolutie (door het uitzetten van de digitale zoom) en het vervolgens later bij te snijden.

4. Schieten in landschapsmodus

Camera’s zijn horizontale apparaten. Vrijwel alle camera’s op de markt zijn erop gebouwd om te compositieneren en te schieten in landschapsmodus. Slechts af en toe zal je in portretmodus schieten door de camera op zijn kant te gebruiken. Telefoons zijn precies het tegenovergestelde – ze zijn bijna altijd bedoeld om te worden gebruikt in portretmodus. De camera in een telefoon schiet niet in landschapsmodus, tenzij je de telefoon fysiek op zijn kant zet – dit is precies wat je moet doen. Zoek uit op welke manier je je telefoon moet vast houden om te schieten in landschapsmodus, en neem een foto op die manier wanneer je maar kunt. Dit zal je een stap dichter brengen bij het repliceren van de compactcamera-ervaring.

5. Maak gebruik van apps

Er zijn vele apps die effecten kunnen toevoegen aan uw foto’s of u meer controle kunnen geven over de camera van uw telefoon. De reguliere camera-applicatie van Android is goed, maar gratis apps zoals Camera360 Ultimate bieden toegang tot meer controles, zoals ISO-gevoeligheid en een timer. De iPhone heeft ook een eindeloos aanbod van apps die uw foto’s kunnen verfraaien met leuke effecten. En natuurlijk is er Instagram, de populaire en gratis app die foto’s doordringt met een retro of antieke look. Dit is een goede manier om een matige foto te vermommen.

Kijk voor meer tips en nieuwtjes over smartphones op onze blog:
http://blog.vistarepair.nl/

Comments are closed.