rgnbg

Zelfborende schroeven

Het is klein, onmisbaar en het perfecte koppel dat bij ieder bouwproject gebruikt moet worden. Ra, ra wat is het? Het zijn bouten en moeren natuurlijk. Dit perfecte koppel kan overal worden ingezet. Er is trouwens nog een spraakverwarring die eerst weg dient genomen te worden. Men weet soms niet goed het verschil tussen een bout en een schroef. Het verschil zit hem er in dat de bout aan de buitenkant van de kop wordt vastgedraaid terwijl de schroef door een uitsparing in de kop kan worden vastgedraaid. Een torx bijvoorbeeld, die een zeskantige uitsparing in de kop heeft en met een inbus kan worden vastgedraaid wordt in de volksmond een bout genoemd, terwijl dit dus in werkelijkheid een schroef betreft.

Nu de spraakverwarring is weggenomen, kunnen we even wat dieper ingaan op de bout en moer. Ze zijn er in verschillende maten en ook wel in verschillende soorten, zoals net al even voorbij is gekomen. Zo bestaan er slotmoeren en heb je ook een inslagmoer. Een inslagmoer kan zoals de naam al doet vermoeden ergens worden ingeslagen. Doorgaans is dit hout. Er zit een flens met weerhaken aan. Door deze flens wordt de moer niet door het hout getrokken en de weerhaken houden de moer tegen als de bout aan de andere kant van het hout wordt aangedraaid. Overigens wordt er wel eerste een gat gemaakt waar de inslagmoer in moet, alvorens de inslagmoer zelf wordt aangebracht. Daarna wordt de bout er in gedraaid.

Kies je voor de schroef, dan is het slim om voor zelfborende schroeven te kiezen. Deze zullen zoals de naam al doet vermoeden zelf het gat boren zodat je niet eerst met een boor aan de gang hoeft. Met deze zelfborende schroeven kan je vervolgens alles vastzetten wat je maar wilt. Veel succes gewenst, het gaat vast lukken!

Comments are closed.