rgnbg

Slechte nachtrust

Veel Nederlanders ervaren regelmatig een slechte nachtrust. Zo een slechte nachtrust kan voortvloeien uit verschillende omstandigheden. Zo kan het komen door bijvoorbeeld alcohol, een slecht slaapritme of doordat je iets slechts heb gegeten. Er kan echter ook een diepere reden achter zitten. Dit kan bijvoorbeeld stress zijn, een depressie of een andere psychische oorzaak. In dit artikel geef ik je een aantal tips om beter te slapen. Echter, wanneer je denkt dat het een psychische oorzaak heeft, kan het raadzaam zijn om eens een afspraak te maken met de psycholoog: bijvoorbeeld psycholoog Amsterdam.

Zorg overdag voor voldoende licht
Je biologische klok blijft op scherp staan wanneer je de dag doorbrengt in voldoende (dag)licht. Wanneer je overdag veel licht tot je krijgt, stimuleert dit namelijk de aanmaak van melatonine. Dit stofje is essentieel voor een (goede) nachtrust. In de wintermaanden is blootstelling aan veel licht extra belangrijk.

Dim ’s avonds de lichten
Wanneer de lichtgevoelige cellen in je ogen minder licht krijgen, maakt je lichaam melatonine aan, dit is een slaaphormoon. Fel licht tot laat, bijvoorbeeld van een telefoon of de televisie, verstoort je biologische klok. Probeer om dit twee uur voordat je gaat slapen te minimaliseren. Daarbij is het belangrijk om te zorgen voor een donkere slaapkamer. Licht in je kamer kan ook zorgen voor een verstoorde slaapcyclus. Licht heeft niet alleen een nadelig effect op hoe goed je slaapt, ook remt het het nachtelijk herstelproces van je lichaamscellen.

Wees ontspannen
Wanneer je naar bed gaat, is het belangrijk om ontspannen te zijn. Stort je dus niet op werk of school tot een half uur voordat je naar bent wilt. Zulke dingen stimuleren stress en gespannen spieren, wat het lastiger maakt om in slaap te vallen. Social media kan hetzelfde effect hebben op je lichaam.

Maak je niet te druk
Het is over het algemeen heel normaal voor de mens om niet in één ruk door te kunnen slapen. Probeer je dan ook niet te druk te maken om het feit dat je soms misschien wakker wordt. Als je merkt dat je begint te piekeren over het wakker zijn, wat je dus alleen maar nog langer wakker houdt, ga dan even uit bed en drink een glas water of iets dergelijks. Raak even afgeleid en probeer het dan opnieuw. Wanneer je frequent last hebt van niet kunnen slapen, kan het zijn dat er meer aan de hand is. Maak in dit geval eens een afspraak bij bijvoorbeeld psycholoog Leiden.

Comments are closed.