rgnbg

Scheiden met een bescheiden inkomen

Wie wil scheiden maar het niet kan betalen – want scheiden is duur – mag rustig ademhalen. Er is voor speciale situaties de mogelijkheid van subsidie waarmee men een zogenaamde pro deo advocaat kan krijgen of een mediator die pro deo werkt. Scheidingsmediators zijn overigens ook gewoon advocaat. Of je recht hebt op gratis bijstand is afhankelijk van jouw inkomen en vermogen. Het wordt dus per individu bekeken. Er wordt uitgegaan van je inkomen van twee jaar geleden. Hiervoor worden gegevens van de belastingdienst gebruikt.

Pro deo rechtsbijstand

Denk je in aanmerking te komen voor deze vorm van bijstand zorg er dan voor dat je een mediator of advocaat opzoekt die ingeschreven is bij de Raad voor Rechtsbijstand.
Geef direct aan dat je pro deo bijstand wil ontvangen. Het verzoek zal bij het Rijk worden ingediend door het advocatenkantoor. Jij hoeft verder niets te doen. Overigens is de bijstand niet helemaal gratis. Er wordt een eigen bijdrage van je gevraagd. Deze is afhankelijk van de hoogte van je inkomen maar er zit wel een maximum aan. Dit bedrag wordt elk jaar bijgesteld maar is nog steeds niet hoger dan 1000 euro. Bedenk dat zelf een advocaat betalen in de duizenden zo niet tienduizenden euro’s kan lopen.

Een mediator is altijd goedkoper

Net als bij de niet pro deo bijstand is een mediator aanzienlijk goedkoper dan een pro deo advocaat. Voor een pro deo mediator betaal je niet meer dan € 53,-. Een scheiding via een mediator is ook voor de scheidende partijen aangenamer. Dat betekend namelijk dat jullie nog in gesprek zijn met elkaar en samen gaan uitzoeken hoe alles tussen jullie verdeeld moet gaan worden. Een mediator, ook wel bemiddelaar genoemd, zorgt ervoor dat dit proces goed verloopt. Dus ook wanneer je pro deo bijstand nodig hebt is het raadzaam om als het even kan een mediator op te zoeken.

pro deo advocaat

Comments are closed.