rgnbg

Schaduwvrije productfotografie

Schaduwvrije productfotografie

Er worden tegenwoordig hoge eisen gesteld aan productfotografie. Om het product in kwestie zo duidelijk en helder mogelijk op de foto te zetten, is het belangrijk om de hoeveelheid schaduw tot een minimum te beperken. Bij productfotografie draait het namelijk vaak om kleine objecten, die wanneer er veel schaduwen zijn, snel kunnen wegvallen. Daarnaast maken schaduwen het moeilijker om in de nabewerking van de foto het object uit de achtergrond te snijden, en ergens anders (bijvoorbeeld op een website of in een folder) te plaatsen.

Lichttent van FotoCube

Een eenvoudige en populaire oplossing om een schaduwvrije foto te maken zijn lichttenten van FotoCube. Een lichttent is een vaak kleine, opvouwbare en mobiele ‘tent’ die erg geschikt is voor productfotografie. Het is een erg handig middel voor mensen die weinig ruimte hebben, maar toch mooi belichte productfoto’s willen maken. Doordat het licht dat van buiten op de tent schijnt, binnenin de tent verdeeld en verspreid wordt, lijkt het licht van alle kanten op het product te vallen. De tent maakt het licht zelf diffuus, wat betekent dat je er lampen op kunt richten zonder softbox of paraplu. Er is dus geen extra diffuser nodig.

Continulicht
Een andere manier om de hoeveelheid schaduw te beperken is door continulicht te gebruiken, zoals halogeenlampen of led-licht. Het licht van zulke lampen is vergelijkbaar met daglicht, en zo zal het door camera’s dan ook herkend worden. Dit zorgt ervoor dat de foto’s erg natuurgetrouw worden; ideaal voor productfotografie, aangezien het product er op de foto’s erg realistisch uit zal zien. Het nadeel hiervan is echter dat continulicht niet erg mobiel is, aangezien het continu energie nodig heeft. Daarnaast zijn voor zulke lampen wel diffusers nodig om het licht mooi te verspreiden.

Schaduwen gebruiken
Het haast volledig verwijderen van schaduw door middel van een lichttent kan erg bruikbaar zijn voor productfotografie, aangezien het product op die manier duidelijk en realistisch overkomt. Het kan er echter ook voor zorgen dat de foto een tikkeltje saai wordt. Schaduwen definiëren namelijk de vormen van een product. Door schaduw te beperken, maar niet compleet te verwijderen, kan de textuur van een product benadrukt worden. Daarnaast kan een accentlicht – een kleine, harde lichtbron – gebruikt worden om highlights op de foto te creëren. Als een product glanst kan dit met accentlicht bijvoorbeeld geaccentueerd worden, waardoor de foto nog meer waarheidsgetrouw is.

Comments are closed.