rgnbg

Mediator of advocaat bij echtscheiding?

Bij scheiden denk je al gauw aan verdriet en heel veel papier werk en dat is ook zo maar er komt nog meer bij kijken. Je moet alle zaken goed geregeld hebben. Als je bijvoorbeeld kinderen hebt is het erg belangrijk om duidelijke afspraken te maken in het belang van de kinderen, de kinderen hebben namelijk al verdriet genoeg. Door emoties en onbegrip kan het soms erg moeilijk zijn om samen met je aanstaande ex partner tot een gezamenlijk besluit te komen. Ondanks dit alles is het belangrijk om toch die emoties aan de kant te schuiven en de scheiding goed te laten verlopen. Een scheiding kun je regelen met de hulp van een advocaat en een mediator. De keuze voor een advocaat of een mediator kunnen bepalend zijn voor het verloop van de echtscheiding In deze blog licht ik de verschillen toe tussen deze twee.

De keuze: mediator of advocaat

De keuze voor een mediator of een advocaat is afhankelijk van jullie verstand houding en hoe jullie uit elkaar willen gaan. Bij een echtscheiding moet je de zaken goed geregeld hebben, gezamenlijke afspraken zijn dus erg belangrijk om een vechtscheiding te voorkomen. Een advocaat strijdt voor de belangen van haar cliënt, wanneer jullie niet op een lijn zitten kan dit een lang en kostbare juridisch gevecht worden. Een mediator daar in tegen strijd voor gezamenlijke belangen, dit zorgt automatisch voor een snel en goed verloop van de scheiding. Een echtscheiding is niet alleen het afsluiten van wat is geweest, maar ook een start van een nieuwe toekomst. Wanneer er kinderen in het spel zijn kom je nooit helemaal los van je aanstaande ex partner, daarnaast is een gezonde verstandhouding wel zo prettig voor de kinderen. Verkies daarom altijd de mediator boven de advocaat. Indien jullie er met de mediator niet uitkomen, kunnen jullie altijd een advocaat of pro deo advocaat inschakelen.

De hulp van een advocaat inschakelen

Het kan zijn dat jullie er met de mediator niet uitkomen en daarom een advocaat moeten inschakelen. Er zijn twee soorten advocaten waarvoor je kan kiezen, namelijk de ”normaal” advocaat of een pro deo advocaat. Bij de pro deo advocaat wordt de rechtshulp met een toevoeging aangeboden, je betaald slechts een kleine bijdrage. Het overige gedeelte wordt betaald door de overheid. Of je in aanmerking komt met zo’n advocaat hangt af van je inkomsten.  Vaak heb je hier recht op als je onder de €26,400 verdient of als je kinderen hebt minder dan €37,300. Mocht je geen gebruik kunnen maken van een toevoeging kies dan voor de ”normale” advocaat.

 mediator bij scheiding

Comments are closed.