rgnbg

Kosten en rendement aardwarmtepomp

Wanneer je er over nadenkt om een aardwarmtepomp aan te schaffen is het goed om te weten wat de kosten zijn en wat het uiteindelijk oplevert. De kosten en het rendement lees je in dit artikel. Ook gaan we in op de subsidie die je kan verkrijgen bij het investeren in de aardwarmtepomp.

 

Kosten aardwarmtepomp

De kosten van de aardwarmtepomp hangen gedeeltelijk af of je voor een horizontaal of verticaal buizennetwerk gaat. Voor een horizontaal buizennetwerk heb je een groot oppervlak nodig. Het horizontale buizennetwerk wordt geplaatst op een diepte tussen de 70 en 150 centimeter in de tuin. Boven dit netwerk mag geen grove beplanting met verticale wortelgroei en bestrating. De prijs van een verticaal buizennetwerk ligt hoger doordat er diepteboringen nodig zijn. De putten moeten tussen de 25 en 100 meter diep zijn. Ook het aantal van deze putten hebben invloed op de totale investering. Deze putboringen zijn niet mogelijk bij alle huizen omdat er groot materiaal nodig is om te doen. Dit kan niet in alle woonwijken. De investering ligt tussen de €10.000 en €25.000, wat dus afhankelijk is van welk buizennetwerk en de graaf- of boorwerkzaamheden.

 

Subsidie

De overheid stimuleert het aankopen van alle warmtepompen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp. De gemiddelde aardwarmtepomp varieert tussen de €2.500 en ongeveer €4.000. Je ontvangt minimaal €2.500 en hierbij komt per kilowatt, vanaf 10 kilowatt, €100 bij. Afhankelijk van het energielabel kan hier ook nog eens €150 of €300 bijkomen.

 

Rendement

Het rendement van een aardwarmtepomp is voor het grootste gedeelte afhankelijk van de hoeveelheid warmte die de grond rond een woning kan opnemen. Niet alleen de diepte is van belang maar ook de grondsamenstelling. Wanneer de aardwarmtepomp op een leemachtige grond staat dan is het rendement twee keer zoveel als bij het droge zandgrond. Het rendement is groter wanneer een woning goed geïsoleerd is. Dit is niet alleen bij de aardwarmtepomp het geval maar bij alle warmtepompen.

Comments are closed.