rgnbg

Koffiesmaken

Koffie is een natuurlijk en divers product. In veel verschillende landen wordt koffie verbouwd en elk land heeft weer een eigen smaak die ze meegeven aan de koffie. Naast verschillende soorten grond zijn er natuurlijk ook verschillende soorten koffieplantjes. Er zijn nog meer omstandigheden waardoor koffie anders kan smaken. Zoals gezegd zijn er dus verschillende soorten koffieplanten, de verwerkingsmethodes kunnen van elkaar verschillen, de hoogte waarop de koffie verbouwd wordt heeft ook invloed op de smaak en de grondsoort en het klimaat, deze aspecten hebben allemaal invloed op de smaak van de koffie.

Elke oogst van koffie is weer anders en elke boer heeft zijn eigen methodiek tijdens het oogsten. Toch kan je dit niet proeven in de koffie die je koopt. Aan koffiecups, koffiepoeder of koffie bonen die je in de winkel koopt zit altijd dezelfde smaak. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?
De smaak van de koffie die jij in de winkel koopt wordt bepaald door de hoeveelheid verschillende soorten koffie die in de zak of het cupje terecht komt. Koffie die jij in de winkel koopt is namelijk gemixt. Dit noemen we ook wel melange, en staat aangegeven om veel verschillende verpakkingen. Zonder dat jij eigenlijk weet wat het betekent zal je het gebruiken. Zowel in de grote koffie merken zoals Douwe Egberts en Nespresso zit een koffie melange net als de beste alternatief espresso cups bevatten koffie melange. Door de hoeveelheden verschillende koffie af te stemmen kunnen producenten ervoor zorgen dat koffie ‘altijd’ dezelfde smaak heeft.
Dit is niet per se goed of slecht voor de smaak van de koffie. Het is een zekerheid voor producten om ervoor te zorgen dat de smaak consistent is en deze techniek van melanges wordt dus door veel grote koffieproducten gebruikt om de smaak te garanderen. Koffie heeft ook wel veel specifieke verschillende smaken waar producten dus veel koffiebonen van 1 oogst of 1 boer in verwerken waardoor je een specifieke smaak krijgt.

Comments are closed.