rgnbg

Brand voorkomen is beter dan genezen

Riet is een de weinige ambachten die nog bestaat in Nederland. Het is een elegant en mooi dak dat voor veel vrijstaande huizen een mooie optie is. Veel mensen maken zich zorgen over de brandveiligheid van een rieten dak. Het is niet vreemd om je dit af te vragen en daarom krijg je hierbij van mij enkele tips om het rietendak brandveilig te maken.

 

Als eerst is het slim om te weten dat het rietendak niet zomaar brandveilig is. Deze klus wordt vaak tijdens het monteren van het dak uitgevoerd door ervaren rietdekkersbedrijf. Er worden vanuit de Nederlandse overheid ook verschillende eisen gesteld waar een rietendak aan moet doen in het kader van brandveiligheid en het is daarom niet vreemd dat de taken uitgevoerd moeten worden door een specialist. Hoewel een rietendak vroeger echt een product was voor de armen wordt het tegenwoordig gezien als luxe product. Je kan aan veel oude huizen zien dat het een product was voor armen. Veel boerderijen hebben aan de voorkant dakpannen en aan de achterkant riet. Op deze manier konden mensen de dure producten zien en minder goed zien dat er ook riet op het dak lag.

 

Het dak brand veilig maken kan met behulp van een stalen onder constructie. Deze zorgt ervoor dat de eventuele brand niet doorslaat. Hiernaast wordt een rieten dak uitgerust met gevoelige sprinklers. Deze sprinklers detecteren de brand snel en zorgen ervoor dat de brand zich niet als een lopend vuurtje.

 

De nummer één oorzaak van brand in het dak bij dit soort vrijstaande woningen is de inslag van bliksem. Om deze reden wordt het aangeraden om een bliksemafleider te plaatsen bij het dak. Door de oorzaak van de brand weg te halen haal je ook de brand weg. Voorkomen is beter dan genezen in dit geval.

 

Hopelijk laat je je door deze tips er minder van weerhouden om een rietendak op je huis te leggen.

Comments are closed.